Philicorda
Geluk zit in een klein orgeltje

Mijn collectie

Mijn collectie Philicorda’s bestaat hoofdzakelijk uit een aantal GM751- en GM752-orgels die speelklaar zijn. Ik leen ze op de eerste plaats uit aan muzikanten die graag eens aan de slag willen met dit instrument. De tegenprestatie bestaat uit een optreden (solo, duo of band) van 35 à 45 minuten tijdens één van de muziek-evenementen die ik organiseer onder de noemer Viva Philicorda!

GM751
De eerste Philicorda van mijn huidige collectie was een GM751. Ik trof het orgeltje aan op een rommelmarkt van een kerk in Zwolle. Ik heb hier inmiddels vijf exemplaren van staan. Allemaal de transistor-versie. Het geluid van de GM751 met buizen mag dan wel voor veel muzikanten voller en warmer klinken, om te gebruiken voor optredens zijn ze minder geschikt. Omdat ze vrij snel ontstemmen tijdens het transport.

GM752
Persoonlijk vind ik dit het mooiste orgel van de Philicorda-serie. Wellicht door de bling-bling-knoppen in plaats van de wat saaie zwart omrande knoppen van de GM751. Van deze serie heb ik 6 exemplaren gebruiksklaar staan voor enthousiaste muzikanten.

GM754
Op het moment dat ik besloot Philicorda’s te verzamelen was elke Philicorda welkom. Dus ook de GM754. Het viel me wel op dat de instrumenten er vaak slecht uitzagen en volgens kenners beduidend anders speelden. Ik heb er een aantal opgehaald bij muzikanten die in feite meteen door konden naar de vuilstort. Ik ben blij dat ik er toch twee goede GM754 heb staan. 

Tijdens Viva Philicorda! 2019 werd er door zowel conservatorium-studenten als voormalige huiskamer-toetsenisten met veel plezier op  gespeeld. En zowel de jazz als de christelijke liederen klonken prachtig uit dit minder populaire Philicorda-type.
GM752
Black Betty is een GM752 die door zijn vorige eigenaar van een zwart  jasje is voorzien. En dat is, in tegenstelling tot veel beschilderde Philicorda’s, in dit geval heel netjes gedaan. Het orgel is nagekeken en schoongemaakt, dus klaar om bespeeld te worden.

AG7500
De oudste Philicorda in mijn collectie is een gift van De Graaf Muziek uit Zwolle. Daar stond dit orgel (1961) met buizenversterker (AG7600) en het originele pedaal (AG7030) al tientallen jaren stof te happen in de kelder. Maar eenmaal schoongemaakt en opgeknapt speelt deze Philicorda weer lekker met een warme buizensound. Gezien de kwetsbaarheid van het orgel tijdens transport, leen ik deze Philicorda niet uit. Maar toetsenisten die graag eens op dit bijna 60 jaar oude instrument willen komen spelen zijn welkom.